Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Geschiedenis

Onderstaand een historisch overzicht.

Eerste generatie

In het begin van de jaren 1900 liet de jonge Evert-Jan Wolters, schoenmaker van beroep, voor zichzelf een fiets maken, omdat hij slecht ter been was en zich toch wilde voortbewegen. Samen met zijn broer Gerrit, een landbouwer, bedacht hij dat dat veel goedkoper kon en zo maakten zij samen een fiets. Daarop kwamen er ook aanvragen vanuit de buurt voor het maken van fietsen. Na enige tijd stopten zij hier weer mee, omdat het voor hen beide slechts bijzaak was. Evert-Jan concentreerde zich weer op zijn schoenmakerij. Omdat het zo goed liep, verhuisde hij in 1906 naar Klarenbeek. Al gauw kwamen ook daar vragen naar rijwielonderdelen. En zo pakte hij het rijwielvak weer op. Omdat het extra verdiensten waren naast zijn schoenenzaak, werden de eerste winsten van de rijwielzaak in een lucifersdoosje bewaard. Echter het lucifersdoosje was spoedig te klein. Omdat het rijwielgebeuren zich steeds meer uitbreidde, werd na een aantal jaren besloten de de schoenmakerij neer te leggen. Er kwamen knechten in dienst: eerst Hendrikus Scheerder, later Antoon Driessen en Gradus Roodink. Zij waren trouwe helpers in de opbouw van de zaak. (bron: boekje in 1946 geschreven door Evert-Jan Wolters sr.)

 

Tweede generatie

Jaren later namen zijn zonen, de gebroeders Anton en Jan, de zaak over. Zij verkochten niet alleen fietsen, maar daarnaast deden zij ook in elektrische apparaten (zoals radio’s en tv’s) en kachels. Anton hield zich voornamelijk bezig met de apparaten en Jan was de man van de kachels.

Anton verrichtte wonderen op technisch en elektrisch gebied, waardoor hij ook wel de Klarenbeekse Wonderman werd genoemd. Hij haalde daarmee zelfs de nationale pers. Tijdens verschillende demonstratieavonden die hij verzorgde, liet hij een lamp branden en uitgaan door een handbeweging. Hij kon een stofzuiger aan- en uitzetten door een glas water uit te gieten in een ander glas. En door een bloemenvaas te omarmen maakte hij een andere vaas op tafel zo jaloers, dat deze begon te draaien. Hoe hij dit allemaal voor elkaar kreeg, daar is nooit iemand achter gekomen.

In de rijwielzaak kregen de broers nog steeds hulp van Antoon Driessen, beter bekend als Lammert uut De Keet. De zaak werd uitgebreid met een benzinepomp. In die tijd was “De Keet” niet alleen een éerkplaats, maar kwamen de mensen er ook graag voor een praatje. Het welbekende houtblok wat toen als stoel fungeerde, heeft nog steeds een plaats in de huidige winkel.

 

Derde generatie

Na al een aantal jaren in het bedrijf werkzaam te zijn geweest, nam Evert-Jan jr., zoon van Anton, in 1972 de winkel over en runde die samen met zijn vrouw Erna. De benzinepomp heeft hij nog een aantal jaren samen met zijn tante Reina Wolters, de vrouw van Jan, gedraaid. In 1980 heeft de winkel een grote verbouwing ondergaan. Vanaf dat moment heeft Evert-Jan zich gespecialiceerd op racegebied, waarmee hij regionale bekendheid kreeg.

Met het oog op de toekomst kochten ze er in 1987 een tweede pand bij, aan de Spittaalstraat in Zutphen. Die winkel bleek al gauw te klein en er werd in Zutphen naar een grotere locatie gezocht. Deze werd gevonden op winkelcentrum De Brink. Het pand, dat dienst had gedaan als bankfiliaal, werd geopend in december 1990.

 

Vierde generatie

In 1990 kwam zoon André de zaak versterken. Vanwege de strenge milieu-eisen en om zich voor 100% te kunnen richten op de rijwielzaken, werd in 1991 de beslissing genomen te stoppen met de benzinepomp. Tweede zoon Christian sloot zich in 1995 bij het familiebedrijf aan. Hij concentreerde zich op de zaak in Zutphen, André was de drijvende kracht in Klarenbeek.

Na een brand die het pand in Zutphen in 1997 trof, werd de winkel daar volledig verbouwd en opnieuw ingericht. In 1999 is de winkel in Klarenbeek volledig gemoderniseerd, waarbij de winkeloppervlakte werd vergroot van 80 m2 naar 300 m2 . De heropening van de zaak geschiedde door Jan Wolters, zoon van Jan en Reina Wolters. Vanaf dat moment was “De Keet” verleden tijd, omdat de winkel werd voorzien van een inpandige, open werkplaats. In dat jaar kwam ook Susan, de vrouw van Christian, in dienst. Zij is werkzaam in de locatie in Zutphen. Het jaar 2000 begon zeer goed, in dat jaar werd de 2e plaats behaald in de landelijke verkiezing Tweewielerwinkel van het jaar. In dat jaar sloten zij zich ook aan bij de retailorganisatie Bike Totaal.

Begin 2005 stapten Evert-Jan en Erna echt uit de zaak en deden zij het over aan hun zonen. En zo wordt het bedrijf ruim 30 jaar later wederom gerund door gebroeders Wolters, echter de naam Wolters Tweewielers zal gehandhaafd blijven.

 De vijfde generatie Wolters telt op dit moment  zes leden, dus grote kans dat de toekomst van Wolters Tweewielers gewaarborgd is.

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Sluiten Inloggen